RESOR, Studiebesök och vandringar HÖSTEN 2021Resor och studiebesök
I höst planerar vi två studiebesök i vårt närområde, dit vi tar oss med egna bilar. För närvarande kan vi inte planera några resor med buss. Om pandemirestriktionerna lättar så återkommer vi med information. Frågor om studiebesöken kan ställas till ulla.littorin@telia.com.

För anmälan gäller:
- i första hand anmälan via vår hemsida www.vsu.se
- eventuellt sända E-post till info@vsu.se
- avgiften faktureras och betalas till bankgiro 5124-6981Besök på världsarvet Grimetons radiostation.  GENOMFÖRT
"Bara" 17 minuter tog det för ett vanligt telegram att nå USA från Sverige 1925. Idag når våra sms mottagare i över hela världen så fort vi tryckt på "skicka". Visst är det fascinerande!
Den tekniska utvecklingen har gått så otroligt snabbt kunde vi konstatera när vår guide berättade om radiostationens historia. Stationen som invigdes 1924 hade två långvågssändare som flitigt användes till en bit in på 40-talet då kortvågssändarna tog över trafiken. En av de enorma långvågssändarna finns kvar och finns att beskåda på Världsarvet Grimetons radiostation.


Tisdagen den 2 november 10.00. Besök på Marinmuseet i Varberg. 
På Marinmuseet finns utställningen om Svenska Amerikalinjen med vykort, porslin och kläder. Här finns också Europas största samling av utombordare från 1897-1970. Dessutom finns lite roliga saker som vi minns från vår barndom. Bo Oskarsson som grundat muséet finns med under vår vistelse och berättar om utställningen och svarar på våra frågor. Muséet ligger på Uddarnas väg 19, Trönningenäs.
Vi tar oss hit med egen bil. Avgift: 60 kr.Vandringar
De populära vandringarna i centrala Varberg och dess närhet fortsätter i höst. Nu hoppas vi att antalet deltagare kan vara fler än under vårens pandemirestriktioner. Gamla och nya medlemmar hälsas välkomna. Max 20 personer per gång. Avgiften är 100 kr/person om inget annat anges.
Anmälan görs via info@vsu.se. Fler vandringar kan tillkomma. Frågor om vandringarna kan ställas till annbritt.ulfgren@telia.com.

Vandring i Årnäsuddens naturreservat, Åskloster.  GENOMFÖRD
Höstens första vandring i VSU’s regi gick i Årnäsuddens naturreservat. En liten men tapper grupp i strålande sol, men med friska havsvindar, fick följa guiden Börje Wernersson från Hallands Botaniska förening. Det finns över 50 olika arter, några mycket mycket små. Den blå Klockgentianan ståtade dock fint.

Vi tackar Gunnar Nyström för de fina bilderna av klockgentiana, knutört och ärtstarr.
Klicka på bilderna för att se dem bättre!
 

Vandring i "Varbergs skulpturpark".  GENOMFÖRD
Under ledning av vår kunniga guide Jenny Forsgren vandrade vi runt i det fina vädret och lärde oss mer om skulpturerna i de centrala delarna av Varberg.
Bland annat besökte vi Södra Hamnplan och beundrade Walter Bengtssons Spirande snäcka.

Fotograf: AnnBritt Ulfgren
Klicka på bilden för att se den bättre!
 

Vandring runt Kustsanatoriet Apelviken.   GENOMFÖRD
Under Peter Börjessons ledning tog vi en mycket intressant promenad runt Kurorten. Peter berättade om Kurortens historia. Vi fick lära oss om de personer som levt och verkat där, bland annat doktor Almer. Stenbrottet och Carl Larsson fick vi också höra om.