QUARTETTO PIANISSIMO 23 april 2018

Vi har väntat på denna musikaliska resa under ledning av Fernando Lorca och Quartetto Pianissimo och det var väl värt vår väntan. Det blev en mycket uppskattad eftermiddag i Varberg Teaters nyrenov-erade lokaler. På ett trevligt, lättsamt och ibland riktigt komiskt sätt berättades det för publiken om den musik vi fick lyssna på. Solister var Fernando Lorca (baryton) och  Mona-Lisa Algar (sopran) och de ackompanjerades av Hanna Bendz på cello och Xiaoying Hua från Kina på flygel.

Vi fick höra musik av Verdi, Rossini, Offenbach, Dvorak med flera.

Hanna och Xiaoying framförde Svanen av Camille Saint-Saens, helt underbart! Mycket applåder.
Fernando Lorca lyckades även få alla i publiken att stående sjunga allsång på italienska i numret Va pensiero ur Nabucco, alltså Fångarnas kör ur Nedukadnessar.

Fernando Lorca har varit kursledare för de två operakurserna  som just har avslutats för vårterminen men han kommer tillbaka till hösten då nya och gamla deltagare hälsas välkomna.
Vid pennan Ingela Lydh
 

gillis edman 6 februari 2018

Livets spännande mångfald och spännande helhet – tankar i en begravningsentreprenörs huvud
 
Gillis Edman skapade en av Sveriges mest framgångsrika och om-tyckta begravningsbyråer. I mer än 40 år har hans samtal, före-läsningar och mentorskap hjälpt människor. Föreläsningar och
samtal har ofta existentiellt fokus och många upplever hur de plötsligt får nya insikter när de vågar närma sig det allvarstyngda
och oundvikliga.

Ett 60-tal besökare fick tillfälle att lyssna på Gillis Edmans före-läsning. Den före detta begravningsentreprenören är ingen mingelpratare. Obemärkt glider varje samtal över till ämnen som livet, döden, Guds existens och att få lite gräs mellan tårna.

Fint och ödmjukt beskriver han olika möten med människor i sorg men också fina berättelser om de som står och har stått honom nära som t ex när hans mor behövde komma in på ett ”hem”. Gillis Edman berättar också fint om sin dotter Ellinor, den människa som har betytt mest för honom i livet men som tidigt fick en obotlig hjärnskada och dog i unga år.

”Jag har blivit som en folkbildare i döden. Min tanke är att den som vågar inse livets ändlighet ökar värdet av sina dagar på jorden”, säger han. "Jag tror på Gud, men han kan inte hänvisa till en person, ett kön eller en himmel hen kan finnas i”.

Istället tänker Gillis Edman att något annat tar vid när vi lämnar jordelivet. Däremot tror han inte att den som har dött kommer tillbaka hit och hälsar på. När det här livet är över, är det över, säger han bestämt.

Jag tror inte att någon som lyssnade på Gillis Edman lämnades oberörd.

Vid pennan Ingela Lydh (vissa citat hämtade från en tidigare intervju)
 

Mona-Lisa Algar Fernando Lorca
Mona-Lisa Algar Fernando Lorca
Cello Hana Bendz
Cello Hana Bendz